5 geweldige programmeertalen voor kinderen

Gorodenkoff/Shutterstock.com

Als je een leraar bent of een kind hebt dat geïnteresseerd is in programmeren, kan het verwarrend zijn om de tientallen beschikbare opties uit te zoeken. We hebben vijf geweldige programmeertalen (en omgevingen) uitgekozen die kinderen een voorsprong geven in de wereld van softwareontwikkeling.

De taal is niet zo belangrijk als de motivatie

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te weten dat de specifieke programmeertaal die uw kind gebruikt niet zo belangrijk is als de motivatie die ze hebben om een ​​bepaald doel te bereiken, zoals het maken van een spel, het oplossen van een probleem of het maken van een app. . Zodra uw kind een programmeertaal leert, kunnen veel van de concepten gemakkelijk worden overgedragen naar andere talen (met verschillen in syntaxis), dus u kunt bijna niet fout gaan – zolang uw kind maar het enthousiasme heeft om te leren.

Dat gezegd hebbende, sommige talen en programmeeromgevingen zijn misschien leuker dan andere. We hebben er hier een aantal verzameld. Hoewel dit geenszins een uitputtende of definitieve lijst is, kun je een goede start maken met elke taal hieronder.

kras

een afbeelding van de programmeeromgeving van Scratch op het web

Scratch, een educatief project van MIT, is een geweldige programmeertaal voor kinderen omdat het erg visueel en gebruiksvriendelijk is. Kinderen kunnen codeblokken slepen en neerzetten om hun programma’s te maken. Scratch is ook erg populair, dus er zijn veel bronnen beschikbaar voor kinderen om van te leren. Ga om te beginnen naar scratch.mit.edu in elke moderne webbrowser. Het is helemaal gratis en de projecten die u online codeert, kunnen deel uitmaken van een leuke community met anderen. U kunt ook een zelfstandige Scatch-programmeereditor downloaden als u liever offline werkt.

VERWANT: Wat is Scratch, de programmeertaal?

Snelle speeltuinen

Swift Playgrounds op Mac

Swift is een relatief nieuwe taal die door Apple is gemaakt voor het ontwikkelen van iOS- en macOS-apps. Het is krachtig genoeg voor professionele ontwikkelaars, maar het is ook vriendelijk om te leren en te gebruiken, waardoor het een goede keuze is voor kinderen. Met Swift en de Xcode-programmeeromgeving kunnen kinderen onmiddellijk de resultaten van hun werk zien, en als ze zich voldoende op hun gemak voelen, zal de kennis die ze opdoen direct van toepassing zijn op de ontwikkeling van iPhone-, iPad-, Apple Watch- en Apple TV-apps. Download om te beginnen de gratis Swift Playgrounds-app van Apple, die beschikbaar is voor zowel Mac als iPad. Het is een leuke en kleurrijke manier om Swift te leren.

Python

een afbeelding van Python in actie met Trinket op het web.

Vanaf augustus 2022 staat Python bovenaan als de meest populaire programmeertaal ter wereld, en dat is waarschijnlijk niet voor niets: het is gemakkelijk te leren en wordt breed ondersteund. Dat maakt het ideaal voor kinderen die een taal willen leren met een breed scala aan praktische toepassingen. Programmeurs gebruiken Python voor webontwikkeling, gaming, machine learning en nog veel meer, dus vaardigheden die met Python zijn geleerd, zullen zich direct vertalen in potentiële toekomstige beroepsvaardigheden. Je kunt gratis aan de slag met Python op Windows, Mac of Linux via de officiële website van Python of via online tutorials die je in je browser kunt uitvoeren, zoals Inleiding tot Python gehost door Rasperry Pi.

VERWANT: Wat is Python?

Microsoft SmallBasic

een afbeelding van Microsoft Small Basic in actie op Windows 10.

Microsoft heeft Small Basic ontworpen om kinderen te helpen bij de overgang van op blokken gebaseerde programmering (zoals Scratch) naar op tekst gebaseerde codering, en het past goed bij de rekening. Als uw kind Windows gebruikt, is dit een ideaal startpunt. Met slechts 14 trefwoorden is het eenvoudig genoeg om snel te begrijpen, maar krachtig genoeg om leuke demo’s, kleine games en applicaties te maken. Het is gebaseerd op .NET, dus de vaardigheden kunnen worden overgedragen naar Visual Basic. Hoewel Small Basic via een aangepaste applicatie draait, is het eenvoudig om de resultaten via internet met anderen te delen. Microsoft host online tutorials en bronnen, en het beste van alles is dat Small Basic helemaal gratis is.

Pico-8 of Solar2D (met Lua)

Voorbeeld van Pico-8-code

Pico-8 van Lexaloffle Games is een “fantasieconsole”, wat betekent dat het een op zichzelf staande programmeeromgeving is die is ontworpen om eruit te zien en aan te voelen als een old-school 8-bit gameconsole. Het maakt gebruik van de Lua-scripttaal. Pico-8 is geweldig voor kinderen omdat het leuk is om te gebruiken en een lage leercurve heeft. Omdat het sterk op games is gericht, kunnen kinderen hun programma’s op een interactieve manier tot leven zien komen. Pico-8 kost $ 15 en je kunt het downloaden voor Windows, Mac en Linux van de website van Lexaloffle.

Als je Lua leert met Pico-8, kun je de kennis ook toepassen op andere game-engines zoals Solar2D, waardoor het voor kinderen gemakkelijk is om in de ontwikkeling van productiegames te duiken die verder gaat dan de beperkingen van een fantasieconsole. Solar2D is een gratis open source-project dat beschikbaar is voor Windows en Mac. Veel plezier en veel plezier met coderen!

VERWANT: Een Apple II BASIC-programma in uw webbrowser schrijven

Leave a Reply

Your email address will not be published.