Beste programmeertaal om te leren in 2022

Of je nu een ervaren ontwikkelaar bent of net begint, het toevoegen van een nieuwe programmeertaal aan je vaardighedenlijst kan een krachtige manier zijn om op te vallen in een competitieve arbeidsmarkt. Het is belangrijk om gretig en bereid te zijn om te leren, maar weten welke programmeertaal je moet kiezen, kan overweldigend en verwarrend zijn.

Blijf lezen om een ​​beter begrip te krijgen van de meest populaire programmeertalen, hun gemiddelde jaarsalarissen en een kort overzicht van hun sterke punten.

Soorten programmeertalen

Bij het evalueren van programmeertalen is het belangrijk om te begrijpen dat elke taal zijn eigen kenmerken, kaders en stijl heeft. Omdat het classificeren van programmeertalen enigszins subjectief kan zijn, beschouw elk type als een filosofie in plaats van een strikte definitie.

procedureel

Procedurele programmeertalen werken door middel van code in een logische en gestructureerde volgorde met behulp van procedures, modules en procedure-aanroepen. Hoewel sommige scenario’s het beste kunnen worden afgehandeld door de eenvoud van bovenaf van procedureel programmeren, wordt er belang gehecht aan bediening boven gegevens, waardoor het moeilijk is om verband te houden met oplossingen uit de echte wereld.

Objectgericht

Objectgeoriënteerd programmeren is gebouwd met behulp van objecten die gegevens, attributen, eigenschappen en methoden bevatten. Door gebruik te maken van vier fundamentele concepten – overerving, inkapseling, polymorfisme en gegevensabstractie – verhogen objectgeoriënteerde programmeertalen het hergebruik van code, bieden gegevensbeveiliging en maken het gemakkelijker om bestaande applicaties te onderhouden.

functioneel

Functioneel programmeren richt zich op de evaluatie van uitdrukkingen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan resultaten in plaats van processen. Unit testing en debugging maken functioneel programmeren goed voor het verhogen van de productiviteit van ontwikkelaars, maar de leercurve is niet gemakkelijk voor beginners en de code kan moeilijk te onderhouden zijn.

Scripting

Scripting-programmeertalen leveren instructies die individueel worden geïnterpreteerd, tijdens runtime, in plaats van van tevoren te worden gecompileerd. De specifieke kenmerken en functionaliteit zijn afhankelijk van de runtime-omgeving die wordt gebruikt, maar de sterke punten blijven hetzelfde: leergemak, snelle ontwikkeling en snelle foutopsporing.

Logica

Logische programmeertalen bevatten vertrouwd ogende, gemakkelijk te lezen uitspraken die gedetailleerd aangeven wat er moet worden bereikt. Door de noodzaak weg te nemen om te begrijpen hoe taken worden uitgevoerd, kunnen ontwikkelaars zich concentreren op de kennis en regels die tot de eindresultaten zullen leiden.

Op zoek naar een snellere oplossing? Lezen Waarom Low-Code/No-Code een revolutie teweegbrengt in app-ontwikkeling

Meest populaire programmeertalen

De meest populaire programmeertalen zijn Python, Java, SQL, JavaScript, HTML, CSS, C#, Swift, C++, PHP.

Python

Python wordt beschreven als een taal voor algemene doeleinden en kan bestanden en mappen lezen en schrijven, GUI’s en API’s maken, frameworks voor webontwikkeling aansturen en meer. Met een eenvoudige syntaxis en een grote ontwikkelaarsgemeenschap om op te leunen, wordt Python beschouwd als een van de gemakkelijkste programmeertalen om te leren.

Ga aan de slag met de Premium Python Programming Certification-bundel van TechRepublic Academie.

Java

Java is een krachtige programmeertaal met platformonafhankelijkheid en versiebestendigheid – code die decennia geleden in Java is geschreven, zal vandaag waarschijnlijk probleemloos werken. Of het nu wordt gebruikt voor webapplicaties, Android-apps, desktopsoftware of wetenschappelijke applicaties, Java is een van de meest diverse programmeertalen die tegenwoordig worden gebruikt.

Ga aan de slag met de Volledige Java Coder-bundel van TechRepublic Academie.

SQL

SQL is de ideale begeleidende programmeertaal voor alle andere, en misschien wel de belangrijkste in deze datagestuurde wereld. Afkorting van Structured Query Language, SQL biedt de middelen om databases te maken, te vullen en te beheren.

Ga aan de slag met de UltimateSQL Bootcamp van TechRepublic Academie.

JavaScript

Door velen beschouwd als de meest populaire programmeertaal ter wereld, helpt JavaScript om dynamische en interactieve webinhoud te leveren. Dit is een taal die in verfijning en complexiteit groeit in directe verhouding tot de vaardigheid van de ontwikkelaar die het gebruikt.

Ga aan de slag met de Uitgebreide JavaScript-bundel van TechRepublic Academie.

HTML

HTML is de meest elementaire programmeertaal die in webdesign wordt gebruikt om browserinhoud te leveren. Basis programmeertaken zijn eenvoudig uit te voeren met HTML, maar ervaren programmeurs weten hoe ze deze taal moeten gebruiken om toegankelijke, aantrekkelijke en cross-browser/cross-platform compatibele inhoud te creëren.

Ga aan de slag met de Complete codeerbundel voor webontwikkelaars van TechRepublic Academie.

CSS

CSS is het nieuwe likje verf en de nieuwe etalage van de programmeerwereld, maar het wordt snel een van de belangrijkste talen. Ontworpen om front-end layouts mooi en functioneel te maken, draagt ​​CSS bij aan de bruikbaarheid en toegankelijkheid van web-based applicaties.

Ga aan de slag met de HTML & CSS: leer strakke websites te bouwen van TechRepublic Academie.

VS#

C# (spreek uit als “C Sharp”) is onderdeel van het .NET-platform van Microsoft. C# wordt vaak gebruikt bij het ontwikkelen van desktoptoepassingen en staat ook bekend als de taal achter de Unity-game-engine.

Ga aan de slag met de C# Masterclass-cursus voltooien van TechRepublic Academie.

Snel

Hoewel sommige ontwikkelaars ervoor kiezen om Objective-C te gebruiken, is Swift de programmeertaal die wordt aanbevolen voor diegenen die applicaties willen maken voor iOS, iPadOS, macOS, tvOS en watchOS. Apple heeft Swift gemaakt als een veilige, snelle en leuke manier om schone en consistente code te maken.

Ga aan de slag met de SwiftUI: de complete cursus voor ontwikkelaars van TechRepublic Academie.

C++

C++ is een van de krachtigste, meest veelzijdige en geavanceerde objectgeoriënteerde programmeertalen. De kracht van C++ wordt gezien bij het aandrijven van processor- en grafisch zware software zoals de Unreal Engine en gameconsoles, waaronder Xbox, PlayStation en Nintendo Switch.

Ga aan de slag met de C++ programmeerbundel: van beginner tot expert van TechRepublic Academie.

PHP

PHP is een van de meest gebruikte scripttalen voor algemene doeleinden die beschikbaar zijn. PHP is platformonafhankelijk, ondersteunt alle belangrijke webservers en heeft een enorme bibliotheek met open-sourcesoftware om op te bouwen. Deze omvatten contentmanagementsystemen (CMS) en eCommerce-platforms.

Ga aan de slag met de Ultieme PHP-trainingsbundel van TechRepublic Academie.

Eervolle vermeldingen

Hoewel ze misschien niet de meest populaire zijn, zijn er een paar programmeertalen die nog steeds door veel programmeurs worden gebruikt:

MATLAB

MATLAB, dat wordt gebruikt door wetenschappers en ingenieurs, is een eigen programmeertaal die is ontwikkeld door MathWorks en is ontworpen om gegevens te analyseren en algoritmen te maken. Hoewel MATLAB het meest wordt gebruikt door universiteiten, wint het steeds meer terrein in de beeldverwerkingsindustrie.

Ga aan de slag met de Volledige MATLAB-programmeercertificeringsbundel van TechRepublic Academie.

R

R blinkt uit in het manipuleren en grafisch weergeven van statistische gegevens en is geliefd bij onderzoekers.

Ga aan de slag met de Complete R-programmeringscertificeringsbundel van TechRepublic Academie.

Robijn

Ruby is een populaire open-source programmeertaal die het meest wordt gebruikt bij webontwikkeling, data-analyse en prototyping. Het wordt vaak beschouwd als een populaire programmeertaal voor beginners.

Ga aan de slag met de Complete Ruby on Rails & Ruby-programmeerbundel van TechRepublic Academie.

Een programmeertaal kiezen

Beslissen welke programmeertaal je moet leren, kan overweldigend en verwarrend zijn. De volgende criteria kunnen helpen bepalen welke programmeertaal het beste is om te leren of te gebruiken voor een specifiek project.

  • leercurve: Overweeg een taal te leren die voortbouwt op bestaande vaardigheden. Voor degenen die helemaal nieuw zijn in softwareontwikkeling, kan het helpen te weten dat de eerste taal altijd het moeilijkst te leren is, dus het is een goed idee om te beginnen met iets dat beheersbaar is.
  • Ontwikkelingssnelheid: Succesvol programmeren gaat niet alleen over hoe snel programmeurs code kunnen maken. Houd rekening met de foutopsporingstijd, testtijd en doorlopende onderhoudstaken.
  • Zoek een gemeenschap: Peer support kan een enorm verschil maken in het leerproces. Het is erg waardevol om vragen te kunnen stellen, eerdere ondersteuningsverzoeken te bekijken en door documentatie te bladeren.
  • Begrijp de nalevings- en beveiligingsvereisten: Sommige industrieën vereisen gegevensbeveiliging en veilige coderingspraktijken die mogelijk niet in alle programmeertalen beschikbaar zijn.
  • Heb een oefenproject in gedachten: De beste manier om een ​​taal te leren is door code in actie te brengen en iets te creëren. Zelfs als het slechts een passieproject is, bereidt niets een ontwikkelaar beter voor dan praktische ervaring.

Weet je nog steeds niet waar je moet beginnen? Bekijk de Compleet leren coderen bundel van TechRepublic Academie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.