Carbon: Google-programmeertaal als opvolger van C++

Carbon, de nieuwste programmeertaal die binnen Google moet worden gebouwd, werd vandaag onthuld als een experimentele opvolger van C++.

In de loop der jaren heeft Google een aantal programmeertalen gecreëerd, waarvan sommige populairder en prominenter zijn geworden dan andere. Golang (of kortweg Go) is bijvoorbeeld gemaakt met het doel de ontwikkeling van servers en gedistribueerde systemen te verbeteren en is sindsdien door het publiek overgenomen. Ondertussen bereikte de Dart-programmeertaal, oorspronkelijk bedoeld als een alternatief voor JavaScript, pas de mainstream populariteit tot de release van Flutter.

Vandaag, op de Cpp North-conventie in Toronto, as gedeeld door Conor Hoekstra die aanwezig was en de dia’s documenteerde, deelde Googler Chandler Carruth de visie voor een nieuwe programmeertaal genaamd Carbon. Om de toon te zetten, liet Carruth zien hoeveel van de populairste programmeertalen van vandaag opvolgers hebben waarmee ontwikkelaars snel productief kunnen zijn en ook kunnen profiteren van modern taalontwerp.

Android-ontwikkelaars weten heel goed dat Kotlin dient als een opvolger van Java, net zoals iOS-ontwikkelaars weten dat Swift de opvolger is van Objective-C. TypeScript, van Microsoft, heeft JavaScript grondig verbeterd, terwijl het comfortabel in gebruik blijft en terug naar JavaScript kan worden “getranspileerd”. C++, dat veel gebruikt wordt binnen Google, is op dezelfde manier een soort opvolger van de originele C-programmeertaal.

Hoewel sommigen misschien suggereren dat Rust, oorspronkelijk een Mozilla-project dat sindsdien is uitgegroeid tot een aanzienlijke publieke aanhang, een opvolger is van C++, vraagt ​​Carruth zich af of de analogie nog steeds volgt. Hoewel Rust onmiskenbaar een geweldige taal is om een ​​nieuw project in te starten, heeft het niet dezelfde “bidirectionele interoperabiliteit” van iets als Java & Kotlin, waardoor het moeilijk is om gestaag te migreren.

Als Rust vandaag voor u werkt, moet u het gebruiken. Maar het verplaatsen van een C++-ecosysteem naar Rust is moeilijk.

Met dat doel, terwijl Carbon veel van dezelfde doelen heeft als Rust, zoals het helpen van ontwikkelaars bij het maken van “prestatiekritieke software”, is Carbon ook bedoeld om volledig interoperabel te zijn met bestaande C++-code. Daarnaast is het doel om de migratie van C++ naar Carbon desgewenst zo eenvoudig mogelijk te maken.

Wat betreft de reden waarom een ​​C++-ontwikkelaar zou willen overwegen om Carbon in hun codebase te introduceren, deelde Carruth nogal wat hoogtepunten van de taal op het podium.

  • Introduceer trefwoorden en een eenvoudige grammatica
  • Functie-invoerparameters zijn alleen-lezen waarden
  • Pointers bieden indirecte toegang en mutatie
  • Expressies gebruiken om typen een naam te geven
  • Het pakket is de root-naamruimte
  • API’s importeren via hun pakketnaam
  • Expliciete objectparameter declareert een methode
  • Enkele erfenis; lessen zijn standaard definitief
  • Krachtige, definitie-gecontroleerde generieke geneesmiddelen
  • Types implementeren expliciet interfaces

Naast de kenmerken van de taal zelf, vestigde het Carbon-team de aandacht op het ontwikkelingsproces dat de toekomst van Carbon zal vormgeven. De code van het project wordt openbaar gehost op GitHub en staat open voor pull-verzoeken, terwijl de cultuur van Carbon zo wordt geschetst dat deze toegankelijk en inclusief is voor zowel werknemers van bedrijven als particulieren.

Dat gezegd hebbende, een aspect van de Carbon-programmeertaal dat niet bijzonder goed is geschetst, is de betrokkenheid van Google. Hoewel de presentatie van vandaag werd gedeeld door een Googler en de huidige projectleiders voor Carbon voornamelijk – maar niet volledig – uit Googlers bestaan, wordt verder niet vermeld dat Carbon een Google-project is.

Dit is eigenlijk opzettelijk, want hoewel Carbon zijn start kreeg binnen Google, begrijpt het team en heeft het online gedeeld dat Carbon voor toekomstig succes “een onafhankelijk en door de gemeenschap gedreven project” moet zijn, niet alleen aangedreven door Google’s eigen gebruik . In dezelfde opmerking benadrukt Carruth verder dat Carbon momenteel slechts een experiment is, zij het een waarin sommige bedrijven al vroeg interesse hebben getoond.

Als je geïnteresseerd bent om met Carbon aan de slag te gaan, kun je de broncode downloaden en ermee experimenteren op je eigen apparaat. Of u kunt de Carbon-programmeertaal rechtstreeks in uw browser leren kennen dankzij de integratie met de gratis Compiler Explorer-webapp.

In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat alle leads van Carbon Google-medewerkers zijn. Onze excuses voor de fout.

FTC: we gebruiken auto-affiliate links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Google op YouTube voor meer nieuws:

Leave a Reply

Your email address will not be published.