Is HTML een programmeertaal?

Is HTML een programmeertaal?

Nee, HTML is geen programmeertaal voor computers.

Dit kan de veren verstoren van webontwikkelaars en grafisch ontwerpers die trots zijn op de webpagina’s die ze hebben gebouwd. Toch is HTML geen programmeertaal.

Waarom is HTML geen programmeertaal?

HTML is om drie redenen geen computerprogrammeertaal:

 1. Het staat het gebruik van variabelen niet toe
 2. Het staat het gebruik van voorwaardelijke verklaringen niet toe
 3. Het biedt geen iteratieve lusstructuren

Wat is een programmeertaal?

Om te bespreken waarom iets wel of geen programmeertaal is, moeten we een basisdefinitie vaststellen van wat een computerprogrammeertaal is. Om dat te doen, moeten we overwegen wat een computer doet, en meer specifiek, wat de CPU doet.

Op het meest basale niveau doet een CPU drie dingen:

 • gegevens uit het geheugen lezen;
 • voorwaardelijke logica uitvoeren op die gegevens; en
 • iteratief die logica razendsnel uit te voeren.

Om iets te kwalificeren als een computerprogrammeertaal, moet het een manier bieden om deze aspecten van een computer te programmeren.

HTML ondersteunt geen van deze functies. Daarom is HTML geen programmeertaal.

“HTML staat geen logica, controle, gegevensopslag en ophalen, looping of iets anders toe dat een programmeertaal doet”, zegt JD Lien, senior webontwikkelaar bij Edmonton Public Library. “Het is verre van Turing compleet. Het is een opmaaktaal voor het structureren van documenten.”

Voorbeelden van programmeertalen

Python en Rust kwalificeren beide als computerprogrammeertalen. Dat geldt ook voor C en Java.

Al deze talen bieden een manier om variabelen te declareren en waarden toe te kennen aan die variabelen. Dit is hoe computerprogrammeertalen gegevens beheren.

Deze talen ondersteunen voorwaardelijke als dan anders verklaringen. Dit is hoe voorwaardelijke logica wordt uitgevoerd.

Deze talen ondersteunen ook voor en terwijl lussen. Dit is hoe repetitieve, iteratieve logica miljoenen keren per seconde wordt uitgevoerd.

HTML heeft geen gelijkwaardige functies. HTML kan geen computer programmeren. Daarom is HTML geen programmeertaal voor computers.

Kwalificeert HTML in combinatie met CSS als programmeertaal?

Alle moderne webpagina’s gebruiken een combinatie van CSS en HTML voor lay-out en ontwerp. HTML maakt tekst op de pagina op, terwijl CSS de pagina structureert en opmaakt met lettertypen, paginalay-out en kleuren.

Een vraag die vaak opkomt is of CSS een programmeertaal is, of dat de combinatie van CSS en HTML voldoet aan de drempel om als programmeertaal te kwalificeren. Helaas doen ze dat niet.

Je kunt indrukwekkende dingen doen met HTML en CSS. Er zijn verschillende voorbeelden op JSFiddle waar ontwikkelaars de Sieve of Eratosthenes implementeren, een manier om priemgetallen te berekenen, met HTML en CSS. Dat is een ingewikkeld algoritme en laat zeker zien hoe HTML en CSS kunnen profiteren van de rekenkracht van een CPU.

Helaas vereist de HTML- en CSS-implementatie te veel harde codering. Uiteindelijk benadrukt dit de tekortkomingen van HTML en CSS als veronderstelde programmeertalen, versus hun verdiensten.

CSS biedt de mogelijkheid om stijlen als klasse-elementen te declareren, maar om deze constructies als variabelen te beschrijven, is een hele klus. En ja, een ontwikkelaar kan stijlen voorwaardelijk toepassen met CSS, maar niet via een traditionele als..anders syntaxis. CSS biedt alleen rudimentaire manieren om berekeningen uit te voeren en voorwaardelijke logica te implementeren, en het ontbreekt volledig aan een iteratieve lusstructuur.

Zelfs in combinatie met CSS kunnen we niet eerlijk zeggen dat HTML een computerprogrammeertaal is.

Om het nog duidelijker te maken, elke keer dat ingewikkelde verwerking nodig is om een ​​HTML-pagina weer te geven, moet er een echt programma in de mix worden geïnjecteerd. Daarom zien we HTML regelmatig gecombineerd met Java, PERL en PHP op de server, en JavaScript op de client.

HTML is eigenlijk een opmaaktaal

HTML is geen programmeertaal. Het is een opmaaktaal. In feite is dat de naam van de technologie: HyperText Markup Language. Dat zelf-geïdentificeerde feit alleen zou het debat moeten beslechten.

Is HTML een programmeertaal?
Computerprogrammeertalen delen allemaal de mogelijkheid om variabelen te declareren, voorwaardelijke logica uit te voeren en iteratieve lussen te implementeren.

Dus wat als HTML een programmeertaal is of niet?

Misschien is de echte vraag deze: maakt het zelfs uit of HTML past bij de technische definitie van een programmeertaal of niet?

“Ik ben achterdochtig waarom mensen dit willen beslissen”, zegt Ned Batchelder, een senior software-engineer uit Boston. “Te vaak is het om te bewaken wie een ‘echte programmeur’ is en wie niet. Doe dat niet.”

Batchelder zei dat hij beide kanten in het debat kan zien. Iemand zou redelijkerwijs kunnen beweren dat HTML een programmeertaal is, omdat het een computertaal is, gestructureerd om een ​​computer te vertellen wat hij moet doen, met name hoe een pagina moet worden weergegeven. “Er zijn regels, en als je ze overtreedt, zal het niet doen wat je wilt”, zei hij.

Of HTML technisch gezien een programmeertaal is of niet, doet niets af aan het belang ervan in de wereld van softwareontwikkeling. Het doet niets af aan de vaardigheden van de mensen die geweldige websites maken met HTML.

HTML is de eerste taal die je moet leren

Hoewel HTML geen programmeertaal is, is het nog steeds de eerste taal die iedereen die programmeur wil worden moet leren.

Het is gemakkelijk om uw eerste HTML-programma te schrijven. Het enige dat u nodig hebt, is een webbrowser en een teksteditor. Het is niet nodig om compilers of interpreters te installeren zoals bij Java of Python.

Bovendien krijg je direct feedback. Wanneer een programma werkt, kunt u de resultaten van uw inspanning direct in een webbrowser zien.

De lessen die een aspirant-ontwikkelaar van HTML leert, zullen gedurende hun hele programmeercarrière worden meegenomen. Waaronder:

 • de rol van HTML bij de ontwikkeling van webpagina’s;
 • hoe code zich vertaalt in software;
 • het belang van programmastructuur;
 • hoe u problemen met code kunt oplossen; en
 • het gevoel van voldoening wanneer een softwareprogramma werkt.

Ontwikkelaars die met HTML beginnen, leggen een sterke basis om andere computertalen te leren, zoals Java of Python, zei Batchelder. “Computers zijn dom en doen wat je ze zegt, zelfs als je ze de verkeerde dingen vertelt. Je leert hoe je de taal leert. Je voelt je vertrouwd met obscure en strikte notatie.”

HTML- en CSS-carrièrepad

Als je wilt leren hoe je een computer programmeert, is dat geweldig. Volg altijd je interesses.

Maar je kunt een bevredigende en succesvolle carrière in de IT hebben en nooit leren hoe je een Java-bronbestand moet compileren of een NodeJS-pakket moet implementeren.

Freelance webontwikkelaars met HTML- en CSS-vaardigheden brengen $ 1.000 in rekening voor het bouwen van een website en $ 1.000 per maand voor doorlopend onderhoud. Met slechts 10 klanten kan een freelance webontwikkelaar meer dan $ 120.000 per jaar binnenhalen. Met een beetje drukte kan een goede webontwikkelaar dat verdubbelen.

Als u van HTML-ontwikkeling en de visuele aard van website-ontwerp houdt, laat het debat over programmeertaal dan uw liefde voor het vak niet verminderen. Het is maar een etiket. En het is een dwaze op dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.