JavaScript meest gebruikte programmeertaal voor 10e jaar op rij

Stack Overflow, een platform voor ontwikkelaars en programmeurs om kennis te delen en codeeruitdagingen op te lossen, heeft zijn jaarlijkse ontwikkelaarsenquête gepubliceerd.

De analyse is leveranciersneutraal en omvat een breed scala aan talen en platforms. De site is ingebed in de workflow van veel ontwikkelaars.

Stack Overflow ondervroeg dit jaar 70.0946 ontwikkelaars en 91,88 procent van de respondenten identificeerde zich als man, bijna hetzelfde als vorig jaar.

In de enquête van 2022 werden populaire technologieën vergeleken in drie groepen: alle respondenten, professionele ontwikkelaars en degenen die leren coderen.

Programmeer-, script- en opmaaktalen

2022 markeert het tiende jaar van JavaScript als de meest gebruikte programmeertaal op rij.

Maar het is een ander beeld voor degenen die leren coderen. HTML/CSS, Javascript en Python zijn bijna met elkaar verbonden als de meest populaire talen voor mensen die leren coderen. Mensen die leren coderen, rapporteren vaker dan professionele ontwikkelaars met Python (58 procent versus 44 procent), C++ (35 procent versus 20 procent) en C (32 procent versus 17 procent).

In vergelijking met professionele ontwikkelaars, rapporteren degenen die leren coderen minder vaak met SQL (38 procent versus 53 procent), TypeScript (15 procent versus 40 procent) en Bash/Shell (19 procent versus 29 procent).

Databases

Voor professionele ontwikkelaars nam PostgreSQL amper de eerste plaats over van MySQL. Professionele ontwikkelaars gebruiken eerder dan degenen die leren coderen Redis, PostgreSQL, Microsoft SQL Server en Elasticsearch. MongoDB wordt gebruikt door een vergelijkbaar percentage professionele ontwikkelaars en degenen die leren coderen, en het is de op één na populairste database voor degenen die leren coderen (na MySQL). Dit is logisch omdat het vele talen en applicatie-ontwikkelingsplatforms ondersteunt.

Cloudplatforms

AWS blijft het meest gebruikte cloudplatform voor alle respondenten en professionele ontwikkelaars. Azure nam de tweede plaats in van Google Cloud.

Heroku is het meest gebruikte platform voor degenen die leren coderen (35 procent), aanzienlijk hoger dan professionele ontwikkelaars (18 procent). Vergelijkbare verschillen zien we met Google Cloud (31 procent leren coderen; 26 procent professionele ontwikkelaars), Firebase (30 procent leren coderen; 21 procent professionele ontwikkelaars), VMware (12 procent leren coderen; 8 procent professionele ontwikkelaars).

Webframeworks en technologie

Node.js en React.js zijn de twee meest voorkomende webtechnologieën die worden gebruikt door professionele ontwikkelaars en degenen die leren coderen. Aan de andere kant wordt hoekig meer gebruikt door professionele ontwikkelaars dan degenen die leren coderen (23 procent versus 10 procent), hetzelfde met ASP.NET (16 procent versus 10 procent) en ASP.NET Core (21 procent versus 10 procent).

Andere hulpmiddelen

Vorig jaar zagen we Git als een fundamentele tool om een ​​ontwikkelaar te zijn. Dit jaar wordt Docker een vergelijkbare fundamentele tool voor professionele ontwikkelaars, met een stijging van 55 procent naar 69 procent.

Mensen die leren coderen, gebruiken vaker 3D-tools dan professionele ontwikkelaars – Unity 3D (23 procent versus 8 procent) en Unreal Engine (9 procent versus 3 procent) – die zichzelf vaardigheden aanleren voor 3D VR en AR.

Geïntegreerde ontwikkelomgeving

Visual Studio Code blijft de voorkeurs-IDE van alle ontwikkelaars. PyCharm wordt echter meer gebruikt door mensen die leren coderen (26 procent versus 16 procent), terwijl Vim meer wordt gebruikt door professionele ontwikkelaars (24 procent versus 16 procent).

Asynchrone tools

Jira wordt het meest gebruikt door professionele ontwikkelaars (49 procent), maar slechts door 15 procent van degenen die leren coderen. Het is een soortgelijk verhaal met Confluence, de tweede meest gebruikte tool door professionele ontwikkelaars (43 procent), maar alleen gebruikt door 8 procent van degenen die leren coderen. Er zijn maar weinig mensen die aan hun carrière beginnen, hebben ervaring met deze tools, waardoor ze mogelijk meer tijd hebben om ze te gebruiken.

Synchrone gereedschappen

De drie populairste synchrone tools zijn universeel onder alle respondenten, professionele ontwikkelaars en mensen die leren coderen: Zoom, Microsoft Teams en Slack.

Voor professionele ontwikkelaars ligt het percentage mensen dat elke tool gebruikt in de buurt – tussen 54-58 procent van de respondenten. Voor mensen die leren coderen, wordt Zoom echter significant meer gebruikt (67 procent) dan Microsoft Teams (48 procent) en Slack (30 procent).

Besturingssysteem

Windows is het meest populaire besturingssysteem van de ontwikkelaars voor persoonlijk en professioneel gebruik. Een op Linux gebaseerd besturingssysteem is echter populairder dan macOS – wat de aantrekkingskracht van het gebruik van open-sourcesoftware aanspreekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.