Programmeertalen: Python domineert, maar ontwikkelaars voegen deze nieuwe talen toe om op te vallen

Programmeertalen: Python domineert, maar ontwikkelaars voegen deze nieuwe talen toe om op te vallen

Ransomware stimuleert de interesse van ontwikkelaars in cyberbeveiliging, terwijl het internet der dingen en de ontwikkeling van games meer interesse heeft gewekt in de 35 jaar oude programmeertaal C++, volgens O’Reilly Media’s 2021 leerplatformanalyse. Het kan echter zijn dat ontwikkelaars naar nieuwere talen kijken om ze een voorsprong te geven.

O’Reilly, een op ontwikkelaars gerichte aanbieder van educatieve inhoud, maakt elk jaar een analyse van zoektermen en inhoudsmodules die op zijn leerplatform worden gebruikt om ontwikkelaarstrends te onthullen. Inhoudsgebruik is een geaggregeerde meting van “bekeken eenheden” in alle vormen, inclusief online trainingscursussen, boeken, video’s, online conferenties en andere producten.

Het onderwerp cyberbeveiliging is aanzienlijk gegroeid op het platform, waarschijnlijk als gevolg van de spraakmakende ransomware-aanval op Colonial Pipeline en aanvallen op de softwaretoeleveringsketen op klanten van SolarWinds en IT-beheerbedrijf Kaseya.

EES: De kloof in IT-vaardigheden wordt steeds groter. Hier zijn 10 manieren om een ​​crisis te voorkomen

Volgens O’Reilly is het contentgebruik op ransomware het afgelopen jaar met 270% gestegen, terwijl de privacy met 90% is gestegen, de identiteit met 50% is gestegen en de beveiliging van applicaties met 45% is gestegen.

Ontwikkelaars die Internet of Things-producten en -games bouwen, vergroten de interesse in de programmeertaal C++. Softwarekwaliteitsbedrijf Tiobe heeft ook een recente toename van de interesse in C++ opgemerkt.

Hoewel de interesse in C++ een opmerkelijke stijging zag, domineren Python en Java nog steeds het platformgebruik van O’Reilly. O’Reilly zegt dat het gebruik van inhoud over Mozilla-gearceerde Rust en Google-backed Go “snel groeit”. Beide zijn populair voor het programmeren van systemen en infrastructuur. Vooral roest wordt gebruikt in plaats van C++ om geheugengerelateerde beveiligingsproblemen te voorkomen. Het wordt gebruikt door Microsoft, AWS en Google en is gepositioneerd als de tweede officiële taal voor de Linux-kernel.

Het gebruik van content over Go is sinds vorig jaar met 23% gestegen en Rust is met 31% gestegen. O’Reilly heeft pas vorig jaar zijn eerste Rust-content toegevoegd. Rust bereikte versie 1.0 in 2015.

“Zowel Rust als Go zijn hier om te blijven. Rust weerspiegelt significant nieuwe manieren van denken over geheugenbeheer en gelijktijdigheid. En naast het bieden van een schoon en relatief eenvoudig model voor gelijktijdigheid, vertegenwoordigt Go een wending van talen die steeds complexer zijn geworden bij elke nieuwe release”, aldus het rapport.

En hoewel Python-inhoud het meest wordt geconsumeerd, is deze iets lager dan vorig jaar.

Mike Loukides, vice-president Content Strategy voor O’Reilly Media, zei dat de reden voor deze daling zou kunnen zijn dat Python “table stakes” is geworden en dat als je met data werkt, van je wordt verwacht dat je Python kent, terwijl de mogelijkheid om werken met een van deze andere talen geeft je meerwaarde.

“Hoewel we geen salarisgegevens hebben voor platformgebruikers, vermoeden we dat hetzelfde waar is. Als je aan enterprise- of backend-software werkt, is Java een grote uitdaging; als je frontend-ontwikkeling doet, is JavaScript een tafel. Maar wat je specialiteit of je primaire taal, vloeiendheid met talen van de volgende generatie zoals Go en Rust geeft je toegevoegde waarde”, zei hij.

Belangrijke themagebieden met de grootste groei waren software-architectuur met 19%, de Kubernetes-containerbeheersoftware met 15% en microservices met 13%.

Ook de interesse in containersoftware steeg – niet verwonderlijk gezien het tempo van de ontwikkeling van cloudapplicaties – met 137%.

Ontwikkelaars en technische professionals tonen ook meer interesse in de belangrijkste rivalen van Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud. Het contentverbruik voor de AWS-rivalen groeide respectievelijk met 32% en 54%, terwijl het contentgebruik over AWS met 3% daalde.

Het gebruik van content over machine learning groeide met 35%, maar er waren opmerkelijke veranderingen in specifieke interesses binnen het onderwerp. Zo daalde de interesse in deep learning met 14%, terwijl de interesse in neurale netwerken met 13% groeide. Reinforcement learning en vijandige netwerken groeiden met respectievelijk 37% en 51%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.