TIOBE Index mei 2022 | C# Klaar voor een sprong in de top 3?

TIOBE Index mei 2022 |  C# Klaar voor een sprong in de top 3?
TIOBE Index mei 2022 |  C# Klaar voor een sprong in de top 3?
Afbeelding: iStockphoto/Chalirmpoj Pimpisarn

Python blijft de TIOBE Programming Community-index beheersen, die de populariteit van programmeertalen rangschikt. Python won in augustus nog eens 2% en staat nu op een historisch hoogtepunt van 15,42% marktaandeel, waardoor het “niet te stoppen” is, aldus de site.

Het is niet eenvoudig om tegenwoordig een programmeergebied te vinden waar Python niet veel wordt gebruikt, merkte Paul Jansen, CEO van TIOBE Software op. De belangrijkste aantrekkingskracht van Python ligt in het gebruiksgemak, zei hij.

“De meeste talen hebben een steile leercurve, behalve Python”, zegt Jansen. “Veel nieuwkomers beginnen daarom met het programmeren van Python. Het is eenvoudig, goed gestructureerd, gemakkelijk te installeren en er zijn veel bibliotheken beschikbaar. Dus alle niet-kritieke programmeerdingen kunnen eenvoudig door Python worden gedaan. Dat maakt het tegenwoordig zo populair.”

Maar Jansen voegde eraan toe dat “er ergens een plafond is voor Python” omdat het dynamisch getypt en te traag is. “Omdat het een geïnterpreteerde taal is die onverwacht een runtime-fout kan veroorzaken, zal het niet snel in veiligheidskritieke systemen terechtkomen”, zei hij.

Dit is de reden waarom C en C++ momenteel in een stroomversnelling komen, zei Jansen.

Andere bevindingen van augustus

Andere opmerkelijke bevindingen in de augustus-index zijn dat Swift en PHP opnieuw van plaats verwisselden op positie 10, Rust komt dicht bij de top 20, Kotlin staat weer in de top 30 en de nieuwe Google-taal Carbon komt de TIOBE-index binnen op de 192e positie .

Vooral de laatste bevinding is opmerkelijk, en Jansen zei zeer verrast te zijn dat Carbon niet van de grond kwam. “Carbon is de nieuwe Google-taal die C++ zou moeten verslaan. Toen Google Go als nieuwe taal aankondigde, kwam het vanaf het begin in de TIOBE-index in de top 20 en werd het zelfs de TIOBE-taal van het jaar”, legt hij uit. Het feit dat Carbon begon op de 192e positie “is best opmerkelijk”.

C kwam achter Python met 14,59%, een stijging van 2,03%. Het werd gevolgd door Java met 12,40%, een stijging van 1,96%, C++ met 10,17%, een stijging van 2,81% en C#.

Afronding van de top 10 programmeertalen van TIOBE zijn Visual Basic, JavaScript, Assembly Language, SQL en PHP.

Python maakte TIOBE’s programmeertaal van het jaar voor twee opeenvolgende jaren in 2021 en 2020. Het ontving ook de prijs in 2018, maar werd in 2019 verdrongen door C. Het kwam in 1997 op de 28e plaats in de index.

Programmeren wordt steeds belangrijker, zegt Jansen, maar tegelijkertijd “groeit het aantal bekwame ingenieurs op dit gebied niet voldoende om aan de vraag te voldoen. De salarissen gaan dus omhoog en dat trekt veel andere professionals aan.” Hij voegde eraan toe dat software engineering geen gemakkelijk beroep is.

De index wordt één keer per maand bijgewerkt en de beoordelingen zijn gebaseerd op het aantal bekwame ingenieurs wereldwijd, cursussen en externe leveranciers. Populaire zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo!, Wikipedia, Amazon, YouTube en Baidu worden gebruikt om de beoordelingen te berekenen. De TIOBE-index gaat niet over de beste programmeertaal of de taal waarin de meeste regels code zijn geschreven, aldus het bedrijf.

De index kan volgens TIOBE handig zijn om te controleren of je programmeervaardigheden nog up-to-date zijn of om een ​​strategische beslissing te nemen over welke programmeertaal moet worden gebruikt bij het bouwen van een nieuw softwaresysteem.

Juni 2022 – Top 3 blijft dominant

In de juni 2022-editie van de TIOBE-indexupdate bleef er weinig verandering aan de top van de ranglijst, aangezien Python, C en Java hun wurggreep op de top drie hielden.

“Vorige maand gebeurde er niet veel in de TIOBE-index. De top 4 talen Python, C, Java en C++ hebben nu samen een marktaandeel van bijna 50%”, aldus TIOBE CEO Paul Jansen. “We zijn halverwege het jaar en de grootste kandidaten voor TIOBE’s taal van het jaar 2022 zijn tot nu toe Python, C, C++ en C#.”

De meeste beweging kwam naar de onderkant van de ranglijst, aangezien Fortran en MATLAB opnieuw de top-20 binnenkwamen en Lua en Prolog verdrongen. Elk van Lua en Prolog daalde aanzienlijk in de ranglijst van de mei-editie, waarbij Lua zes plaatsen zakte tot 24, terwijl Prolog daalde van het betreden van de top-20 vorige maand naar de 25e in juni. In het midden van de ranglijst zag programmeertaal R ook een grote daling, van 13 vorige maand naar 19 in juni.

Klassieke Visual Basic profiteerde van de terugtrekking van de meeste R’s en sprong van 15 naar 13 in de afgelopen 30 dagen. Ruby zag ook een stijging in het klassement van juni en sprong van 19 naar 15 als onderdeel van de opschudding.

“Vorige maand gebeurde er niet veel in de TIOBE-index”, zegt Jansen. “We voorzien niet dat een van de relatief nieuwe en populaire talen zoals Rust, Dart, Kotlin of TypeScript de top 20 nadert. Laten we hopen op meer opwindend nieuws in augustus.”

Mei 2022 – C# klaar voor een sprong in de top 3?

Hoewel er van april 2022 tot mei 2022 niet veel beweging was, lijkt C# als programmeertaal op stoom te komen. C# werd door TIOBE CEO Paul Jansen uitgekozen als een kanshebber om een ​​plaats in de top-3 van de ranglijst te maken door C te vervangen, die momenteel op de 2e plaats in de ranglijst van mei staat. Een andere kanshebber om naar de top van de hoop te gaan, was C++, dat momenteel op de vierde plaats in de top-20 staat.

“Als we de huidige rankings van de TIOBE-index vergelijken met 1 jaar geleden (mei 2021), wint C# verreweg het meest aan populariteit van alle programmeertalen. De ranglijst is de afgelopen 12 maanden met bijna 2% gestegen. C# is een van de meest volwassen programmeertalen die er bestaan ​​en ondersteunt veel moderne programmeerparadigma’s”, aldus Jansen. “Tot voor kort was het enige nadeel dat de Linux-ondersteuning twijfelachtig was, maar dit is de laatste jaren snel aan het veranderen. De kans is dus groot dat C# in de TIOBE index top 3 komt door C te vervangen. Een andere serieuze kanshebber voor deze top 3 positie is C++. De langetermijntrend, gestimuleerd door C++20, is absoluut opwaarts.”

Een kleine verandering van april tot mei was dat R een beetje zakte in de ranglijst, van 11 naar 13. Op die verloren plekken sprongen Delphi/Object Pascal (11e) en Swift (12e). Elders blijft de ranglijst op een paar kleine aanpassingen na relatief gelijk, maar het valt nog te bezien of C# of C++ C in de top-3 kunnen verdringen.

April 2022 – MATLAB zakt in ranglijst

De release van de april-editie van de TIOBE-programmeertaalindex van de meest populaire programmeertalen zag een paar opvallende veranderingen over de hele linie, waarbij MATLAB met name de val uit de top 20 van de ranglijst voortzette. In maart stond MATLAB op de 15e plaats populaire programmeertaal voor ontwikkelaars voordat hij deze maand naar de 20e plaats zakte. Python blijft volgens TIOBE CEO Paul Jansen de belangrijkste programmeertaal.

ZIE: Inhuurkit: Python-ontwikkelaar (TechRepublic Premium)

De gestage daling van MATLAB

Het grootste voordeel van de ranglijst van deze maand is de continue dia van MATLAB, de programmeertaal die het meest bekend is voor gebruik bij matrixmanipulaties, het plotten van functies en gegevens, implementatie van algoritmen, het creëren van gebruikersinterfaces en interfaces met programma’s die in andere talen zijn geschreven. MATLAB bevat functies en ontwikkelingen voor meerdere disciplines via MATLAB Add-On Toolboxes. Enkele Toolbox-voorbeelden voor MATLAB zijn 5G, communicatieanalyse en -testen en audio.

“MATLAB staat op het punt om voor het eerst in meer dan 10 jaar uit de top 20 te verdwijnen”, aldus Jansen. “De programmeertaal MATLAB wordt vooral gebruikt in het numerieke analysedomein. Het wordt vaak gecombineerd met Simulink-modellen, die van hetzelfde MathWorks-bedrijf zijn. Hoewel MATLAB een tweejaarlijkse releasecyclus heeft, evolueert de taal niet zo veel. En aangezien MATLAB-licenties vrij duur zijn, worden alternatieven snel ingehaald.”

De door Jansen genoemde alternatieven worden te veel voor MATLAB om mee te concurreren, aangezien de rivalen onder meer Python zijn, die opnieuw de leidende programmeertaal is, en Julia, die een focus heeft op numerieke analyse. Julia gaat van 32 naar 26 in de aprileditie van de TIOBE Index.

Winnaars en verliezers

Python behield niet alleen de nummer één ranglijst van programmeertalen van vorige maand, maar zag ook de grootste toename in gebruik van april 2021 tot 2022: een stijging van 2,88% jaar op jaar, van de op twee na meest gebruikte taal naar nummer één .

Elders in de ranglijst viel PHP twee plaatsen terug ten opzichte van de ranglijst van maart, van de 8e naar de 10e. Vanwege de kleine dip van PHP kon assembleertaal de 8e plaats in de TIOBE-index behalen, waarbij SQL steeg van de 10e naar de 9e.

Een andere stijging, dit keer aan de buitenkant van de top 20, was Visual FoxPro, die vier plaatsen opschoof van de 27e naar de 23e. Visual FoxPro is een datacentrische procedurele programmeertaal met objectgeoriënteerde programmeerfuncties.

Interesse in programmeren? Ga naar TechRepublic Academy en bekijk de verschillende beschikbare cursussen, waaronder de Python Master Class en Intermediate/Advanced C++ Tutorial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.