Vraag en antwoord: van parkourist tot data-analist – hoe bijscholing een technische carrière heeft gelanceerd

Nu het werkloosheidspercentage voor technische werknemers net boven de 2% schommelt, richten bedrijven hun wervingsinspanningen op op vaardigheden gebaseerde aanwervingen en het laten vallen van de vereisten voor hbo-opleidingen.

Volgens een recent onderzoek van het Project on Managing the Future of Work en het Burning Glass Institute van de Harvard Business School zijn de vacatures waarvoor een universitair diploma vereist is, voor het grootste deel vergelijkbaar met die waarvoor geen diploma vereist is.

“Voor banen is geen vierjarige hbo-opleiding vereist. Werkgevers wel’, aldus het onderzoek.

Veel bedrijven wenden zich nu tot interne opleidingsprogramma’s en stages om gemotiveerde werknemers voor te bereiden op banen in de IT. Het om- of bijscholen van bestaand personeel vult niet alleen een leemte ontwikkeling op, het helpt ook bij het behoud van werknemers, aangezien het aanleren van nieuwe vaardigheden een topprioriteit is onder werknemers.

Een voorbeeld hiervan is RizePoint, een leverancier van software voor kwaliteitsbeheer in Salt Lake City; het ontwikkelde een IT-trainingsprogramma om werknemers aan de bedrijfskant de mogelijkheid te bieden om veelgevraagde vaardigheden onder de knie te krijgen en cruciale technische functies te vervullen. Het bedrijf, dat zo’n 50 medewerkers telt, werkte met online leerplatform Codecademy en kon het afgelopen jaar verschillende openstaande technische functies invullen met bestaande medewerkers.

bailey headshot Bailey Shaw

Bailey Shaw

Bailey Shaw, 23, werkte in een beginnende klantenservicefunctie bij RizePoint voordat hij de eerste werknemer werd die het technische trainingsprogramma van het bedrijf doorliep. In ongeveer een jaar tijd was hij in staat om vier low-coding-vaardigheden te leren en is nu een junior data-analist.

Voordat Shaw in april 2020 bij RizePoint kwam, had hij een aantal niet-technische banen gehad, waaronder als professionele parkourist en freerunner, waar hij geld verdiende als onderdeel van een team dat online video’s produceert.

De volgende zijn experts uit een interview met Shaw.

Wat deed je voordat je bij RizePoint kwam? “Direct voor RizePoint was ik incasso-agent voor een medisch incassobureau. Dat heb ik zo’n negen maanden gedaan. Voor de incasso werkte ik bij PepsiCo met twee verschillende dingen. Ik werkte in het magazijn om ‘s nachts wat bij te verdienen tijdens de kerkhofdienst. En overdag was ik een merchandizer die naar alle winkels ging en displays opzette. Dat deed ik ongeveer anderhalf jaar. Absoluut geen technologie.’

Ik begrijp dat je een tijdje een stuntman was. Wat heb je in die carrière gedaan? “Vóór PepsiCo zat ik ongeveer zes jaar in ‘s werelds grootste freerunning- en parkour-team. Na te zijn getrouwd en kinderen te hebben gekregen, was het tijd om te settelen.”

Het is niet gemakkelijk om voor kinderen te zorgen als je botten hebt gebroken – heb je ooit een bot gebroken tijdens een parkour? “Ik had tijdens die carrière 48 botten gebroken. Ik doe het nog steeds als hobby. Het team heette YGT, een acroniem voor You Got This; het is gewoon een van die dingen die we tegen elkaar zouden schreeuwen voor elke truc.”

Dus, hoe ben je aan een baan bij RizePoint gekomen? “Mijn zwager werkte in de TSR [technical service] functie waarop ik had gesolliciteerd en hij liet me weten dat hij het bedrijf zou verlaten voor een andere verkoopfunctie. Ik solliciteerde uiteindelijk bij RizePoint, maar de eerste keer zeiden ze nee. Ik solliciteerde nog twee of drie keer en ging toen uiteindelijk negen maanden later voor… een interview en het was me gewoon gelukt.”

l Bailey Shaw

Hoe lang werk je al bij RizePoint en hoe is je technische carrière gevorderd? “Ik begon in april 2020 precies toen de pandemie en de shutdown toesloegen. Door alles wat er gaande was, wilde ik mezelf echt aan hen bewijzen. Dus ik zei tegen mijn baas: ik weet dat je trainingsprogramma drie maanden lang is, laat me het doen in een maand om te bewijzen dat ik het meen.

“Uiteindelijk heb ik de cursus en alle trainingen in drieënhalve week afgerond.

“Ik begon net verliefd te worden op het bedrijf en de mensen, de omgeving en de drive van de executives. Het paste bij mijn eigen drive. Dat dreef me om meer te willen leren en zo leerde ik de front-end en de back-end. Ik wilde weten hoe alles werkte, zodat ik mijn werk beter kon doen – zelfs als de positie van iemand anders niets met de mijne te maken had.

“Grappig genoeg was ik na een tijdje aan het bellen met… mijn huidige baas en mijn mentor; hij was een senior ontwikkelaar, en ik zag ze werken binnen SQL Server en ik vond het geweldig om te zien wat ze aan het doen waren. Ik hield van de code en ik vond het het coolste. Dus ik begon contact te zoeken en vroeg wat er nodig was om daarin vooruitgang te boeken?

“Ik moest wel een reeks van drie verschillende promoties doorlopen om te komen waar ik nu ben. Ik moest eerst een beginner worden in SQL, JavaScript, HTML en CSS. Nadat ik die vier had geleerd, moest ik terug en nog wat cursussen volgen via Codecademy en Pluralsight, en dat bracht me op een gemiddeld niveau in SQL, JavaScript en HTML.

“Meteen nadat ik dat had voltooid, ging ik meteen terug naar het senior ontwikkelaarsteam en zei: ‘Hé, ik wil graag blijven leren over [Microsoft] Power BI. Kun je me daar iets specifiekers voor bezorgen?’ Ze kwamen op het idee om MicroStrategy-cursussen te volgen, dus ik begon online te zoeken naar alle informatie die ik kon vinden om te leren wat data-analyse is wat we aan het doen waren, en dat dreef me ertoe de cursussen bij MicroStrategy te kopen en af ​​te ronden mijn certificering via hen.

“Rond dezelfde tijd dat ik dat deed, kwam RizePoint bij me terug en zei: “Je doet geweldig werk en we houden van je drive, en we willen je graag op weg helpen in ons stageprogramma.” , Codecademy, Microstrategy en PluralSight, heb ik alle kennis die ik heb in een jaar kunnen opdoen.”

Hoe moeilijk was het om de low-code platforms te leren? “Ik ben begonnen met Codecademy en, zoals bij elke nieuwe ervaring, moest ik een sterke en consistente drive behouden om er iets van te begrijpen. Hoewel het een low-code taal is, kan het leren spreken met een server hetzelfde zijn als leren elke taal. Over het algemeen was het moeilijker dan gemakkelijk, maar als je eenmaal de basis begrijpt, is de groei vanaf daar exponentieel.”

Hoe lang liep je stage bij RizePoint? “Het was een stage van zes maanden of wat ze een ‘succespad’ noemden om alle noodzakelijke vaardigheden te bewijzen en te laten zien dat ik alle certificeringen had om te laten zien dat ik wist wat ik deed. Ik deed het vier en een halve maand en dat is toen ik mijn certificering kreeg. De CEO nam contact met me op en zei dat het een perfecte timing was omdat ‘ik een paar dashboards en rapporten moet bouwen.’ Het werden uiteindelijk enorme projecten. Ik kon ze in een week uitschakelen.”

Wat doe je nu bij RizePoint? “Mijn huidige titel is een junior data-analist. Op dit moment gebruik ik SQL Server Management Studio [SMSS] en MicroStrategy om allerlei soorten analyses uit te voeren voor onze grote verscheidenheid aan klanten – van McDonald’s tot Little Caesars helemaal langs de lijn. Wat ik voornamelijk doe, is alle gegevens ophalen die ze nodig hebben om te begrijpen welke locaties het meest worstelen en welke locaties wat meer hulp nodig hebben, maar ook alleen voor prestatieanalyses met de nieuwe klanten. Ik manipuleer en beheer de gegevens om ervoor te zorgen dat ze alles hebben wat ze nodig hebben, zodat onze CSR’s en TSR’s nu hebben wat ze nodig hebben om de klant beter te helpen.”

Wat is het verschil tussen CSR’s en TSR’s? “Dus TSR’s zijn wat technischer; ze pakken de grote problemen aan en hebben een beetje meer bereik met hun training. CSR’s zijn meer een puur front-end en ze behandelen meer van de basisbehoeften van onze klanten.”

Je moet wat technische karbonades hebben gehad om het TSR-werk te kunnen doen. Wat was je technische achtergrond? “Grappig genoeg kwam al mijn technische achtergrond door gewoon op te groeien en hier en daar met computers te spelen en te leren hoe ik dingen alleen moest doen. Zowat al mijn technische kennis kwam nadat ik net in het bedrijf kwam [RizePoint]. Ik heb ze gezegd dat ik bereid ben alles te doen wat nodig is en dat ik me zal inspannen. Dus toen ik hier begon, studeerde ik, en studeerde, en studeerde – soms 12 uur of 14 uur per dag om er zeker van te zijn dat ik mijn best kon doen. Verder had ik, professioneel of via een of andere opleiding, geen technische achtergrond.”

Dus heb je een hbo- of universitaire opleiding in een andere discipline? “Ik heb geen diploma.”

Welke technologie gebruikt u dagelijks? “Onze topplatforms en software die we gebruiken, zijn onze MicroStrategy, Power BI en ook SQL Server Management Studio.”

Wat was het moeilijkste aan het leren van je technische vaardigheden? “Voor mij persoonlijk heb ik altijd de drive gehad voor dingen die ik interessant vond. Het eigenlijke leren van die dingen was niet zo moeilijk. Het was de hoeveelheid tijd die ik erin moest steken om deze dingen grondig te begrijpen, evenals het pad dat RizePoint heeft geboden. Ik was een van de eersten die dat pad bewandelde om vooruitgang te boeken en hogerop te komen. Het was volledig onoverzichtelijk. We probeerden de beste manieren te vinden om dingen te doen om ervoor te zorgen dat ik op de hoogte was het begrijpen van alle concepten voordat je verder gaat. Dus ik moet zeggen dat het moeilijkste deel het beheren van het progressieve pad was, en het volledig begrijpen ervan, en het beheren van de tijd op dat pad. “

Techbedrijven verwijderen vaker universitaire diplomavereisten uit vacatures. Hoe voel je je daarover? “Ik heb hier gemengde gevoelens over. Ik heb niet het gevoel dat een diploma altijd nuttig is. Ik ken meerdere mensen op dit gebied die een diploma hebben en nog steeds heel weinig kennis en ervaring hebben met wat ze doen. Maar ik heb ook Ik heb het tegenovergestelde gezien. Ik heb het gevoel dat een diploma meer iemands drive laat zien dan kennis en ervaring.”

Vindt u het goed dat bedrijven zich meer richten op op vaardigheden gebaseerde werving in plaats van diploma’s? “Ja. Ik geloof echt dat het voor iedereen een gemakkelijkere en efficiëntere omgeving creëert.”

Waar hoop je over twee jaar te zijn? “Mijn huidige pad is dat ik terug ga voor meer scholing. Ik hoop terug te gaan voor mijn diploma bedrijfsbeheer en om mijn [software] architect certificering via MicroStrategy. Ik hoop ook binnen de komende jaren een senior BI-ontwikkelaar te worden en meer te begrijpen dan alleen de analyses, maar volledig te begrijpen hoe de programma’s en de projecten moeten worden geprogrammeerd.”

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.