Wat is Visual Studio-code? De uitbreidbare code-editor van Microsoft

Wat is Visual Studio-code?  De uitbreidbare code-editor van Microsoft

Visual Studio Code is een gratis, lichtgewicht maar krachtige broncode-editor die op je desktop en op het web draait en beschikbaar is voor Windows, macOS, Linux en Raspberry Pi OS. Het wordt geleverd met ingebouwde ondersteuning voor JavaScript, TypeScript en Node.js en heeft een rijk ecosysteem van extensies voor andere programmeertalen (zoals C++, C#, Java, Python, PHP en Go), runtimes (zoals .NET en Unity), omgevingen (zoals Docker en Kubernetes) en clouds (zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform).

Afgezien van het hele idee om lichtgewicht te zijn en snel te starten, heeft Visual Studio Code IntelliSense-codeaanvulling voor variabelen, methoden en geïmporteerde modules; grafische foutopsporing; linting, bewerking met meerdere cursors, parameterhints en andere krachtige bewerkingsfuncties; snazzy codenavigatie en refactoring; en ingebouwde broncodecontrole inclusief Git-ondersteuning. Veel hiervan is overgenomen van Visual Studio-technologie.

Visual Studio Code zelf is gebouwd met behulp van de Electron shell, Node.js, TypeScript en het Language Server Protocol en wordt maandelijks bijgewerkt. De vele extensies worden zo vaak als nodig bijgewerkt. De rijkdom aan ondersteuning varieert tussen de verschillende programmeertalen en hun extensies, variërend van eenvoudige syntaxisaccentuering en bracket-matching tot debugging en refactoring. U kunt basisondersteuning voor uw favoriete taal toevoegen via TextMate-colorizers als er geen taalserver beschikbaar is.

De code in de Visual Studio Code-repository is open source onder de MIT-licentie. Het Visual Studio Code-product zelf wordt geleverd onder een standaard Microsoft-productlicentie, omdat het een klein percentage Microsoft-specifieke aanpassingen heeft. Het is gratis ondanks de commerciële licentie.

visuele studio code 01 IDG

Visual Studio Code draait op macOS, in de modus Uitvoeren en Debuggen. De Python-code rechtsboven is gedeeltelijk gegenereerd door GitHub Copilot.

Visual Studio Code-architectuur

Je vertellen dat Visual Studio Code de Electron shell, Node.js, TypeScript en het Language Server Protocol gebruikt, doet geen recht aan de architectuur. Om te beginnen, wat vertelt het vak Over ons?

Versie: 1.66.2
Vastleggen: dfd34e8260c270da74b5c2d86d61aee4b6d56977
Datum: 2022-04-11T07:49:20.994Z
Elektron: 17.2.0
Chroom: 98.0.4758.109
Node.js: 16.13.0
V8: 9.8.177.11-elektron.0
Besturingssysteem: Darwin x64 19.6.0

Dus naast Electron (een framework waarmee je platformonafhankelijke desktop-applicaties kunt schrijven met JavaScript, HTML en CSS) en Node.js (een JavaScript-runtime gebouwd op de V8 JavaScript-engine van Google Chrome), gebruikt VS Code Chromium (een open source browserproject dat tot doel heeft een veiligere, snellere en stabielere manier te bouwen voor alle internetgebruikers om het web te ervaren) en V8 (Google’s open source, krachtige JavaScript- en WebAssembly-engine, geschreven in C++). Darwin is in feite de basis van macOS; als u Windows of Linux gebruikt, ziet u dat besturingssysteem in de lijst.

Het Language Server Protocol definieert het protocol dat wordt gebruikt tussen een editor of IDE en een taalserver die taalfuncties biedt zoals automatisch aanvullen, naar de definitie gaan, alle referenties vinden, enz. Een taalserver is bedoeld om de taalspecifieke smarts te bieden en om te communiceren met ontwikkelingstools via een protocol dat communicatie tussen processen mogelijk maakt.

Het Debug Adapter Protocol (DAP) definieert het abstracte protocol dat wordt gebruikt tussen een ontwikkelingstool (editor of IDE) en een debugger. Het Debug Adapter Protocol maakt het mogelijk om een ​​generieke debugger te implementeren voor een ontwikkeltool die kan communiceren met verschillende debuggers via Debug Adapters. Debug-adapters kunnen opnieuw worden gebruikt in meerdere ontwikkelingstools, wat de inspanning om een ​​nieuwe debugger in verschillende tools te ondersteunen aanzienlijk vermindert.

Dit diagram van Franz Verdi Torrez beschrijft ruwweg hoe de stukjes VS Code in elkaar passen.

Visual Studio Code-extensies

Een snelle zoekopdracht op de Visual Studio Code Marketplace levert ongeveer 38.000 resultaten op, die honderden programmeertalen ondersteunen. U kunt extensies beheren vanuit de Marketplace, vanuit de zijbalk Extensies in VS Code en vanuit het VS Code Command Palette.

De topextensie, voor Python, had bijna 60 miljoen installaties toen ik in juli 2022 controleerde. Naast ondersteuning voor Python 3.7+ codering, debugging en refactoring, installeert de Python-extensie automatisch de Pylance (IntelliSense) en Jupyter (notebook) uitbreidingen.

De huidige plug-incategorieën worden weergegeven in de volgende tabel.

visuele studio code 03 IDG

Wie gebruikt Visual Studio Code en waarom?

Visual Studio Code heeft miljoenen actieve gebruikers, en niet alleen bij Microsoft. Veel gebruikers van VS Code zijn bijvoorbeeld ontwikkelaars bij Google of Facebook. Veel gebruikers van VS Code zijn datawetenschappers die graag volledige Python- of R-taalondersteuning hebben tijdens het gebruik van Jupyter-notebooks.

Ontwikkelaars houden van het lichtgewicht gevoel van Visual Studio Code als editor, gecombineerd met de mogelijkheid om de syntaxis te controleren, code te completeren, code te herstructureren, fouten op te sporen en in te checken in een repository. Cloud- en containerontwikkelaars waarderen de externe mogelijkheden van VS Code en de expliciete ondersteuning voor grote clouds, Docker en Kubernetes. Ontwikkelaars die in teams werken, zoals de Git-integratie van VS Code.

Visual Studio Code downloaden en installeren

U kunt Visual Studio Code downloaden vanaf de startpagina of, met meer controle, vanaf de downloadpagina. U kunt ook installeren vanaf een Linux- of Raspberry Pi OS-opdrachtregel met behulp van apt, apt-get, rpm, yumgoud snap, afhankelijk van uw systeem. Er zijn installatie-instructies voor Linux, macOS, Windows en Raspberry Pi. Mogelijk moet u extra componenten installeren om uw broncodemanager en programmeertalen te ondersteunen, bijvoorbeeld Git, Node.js, TypeScript, een C++-compiler, Python 3.7 of hoger , Yeoman en/of een versie van .NET.

Visual Studio-code versus Visuele studio

Moet u Visual Studio Code of Visual Studio gebruiken? Waar Visual Studio Code lichtgewicht maar uitbreidbaar is, is Visual Studio zwaar maar compleet. Veel van de technologieën in VS Code zijn afkomstig uit Visual Studio en het is vrij eenvoudig om er tussen heen en weer te gaan.

Visual Studio kan nieuwe projecten genereren op basis van sjablonen. Visual Studio Code kan dat niet, maar u kunt opdrachtregelprogramma’s zoals Yeoman gebruiken om projectoverzichten te genereren binnen de VS Code-console. Als u codeprofilering nodig heeft, wilt u waarschijnlijk Visual Studio gebruiken.

Visual Studio deed er vroeger frustrerend lang over om grote projecten te openen. Blijkbaar is dat probleem verholpen. Het verbruikte ook hele schijven. Schijfstations zijn echter groter geworden en u kunt nu alleen de onderdelen van Visual Studio installeren die u nodig hebt.

Als u op zoek bent naar iets dat nog lichter en sneller te bewerken is dan Visual Studio Code, overweeg dan Sublime Text. De grote wisselwerking hier is dat Sublime Text geen foutopsporing doet.

Visual Studio-code voor het web

U hoeft Visual Studio Code niet echt op uw eigen computer te installeren. U kunt bladeren naar vscode.dev of github.dev voor de stabiele build of insiders.vscode.dev voor de laatste dagelijkse build. U kunt dan bestanden en mappen openen vanaf uw eigen computer of een externe repository in een lichtgewicht versie van Visual Studio Code. Dit is een webeditor en kan geen code- of taalservers draaien, hoewel het kan voer veel VS Code-extensies en aanpassingen uit. Voor meer mogelijkheden kunt u een GitHub-coderuimte gebruiken, die: kan voer en debug code uit en gebruik taalservers, als uw organisatie een GitHub Team- of GitHub Enterprise Cloud-abonnement gebruikt.

visuele studiocode 04 IDG

Visual Studio-code voor het web. Goh, dat komt me bekend voor.

visuele studiocode 05 IDG

Toen ik een ontwikkelmap opende vanaf mijn lokale computer en vervolgens een Python-bestand opende, bood Visual Studio Code aan om Python-extensies te installeren.

visuele studio code 06 IDG

Helaas ontbreken de Python-extensies, die een taalserver nodig hebben, en Debug en Run-functionaliteit voor elke taal, niet in Visual Studio Code for the Web. “Beperkte functionaliteit” is overdreven. Als u fouten moet opsporen en code moet uitvoeren of een taalserver moet gebruiken, schakelt u over naar een lokale VS Code-instantie of een GitHub-coderuimte.

Samenvattend is Visual Studio Code een snelle, gratis programmeereditor die de meeste, zo niet alle levenscyclus van softwareontwikkeling ondersteunt. VS Code heeft tienduizenden plug-ins en ondersteunt honderden programmeertalen. Het is een van de beste code-editors die er zijn.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.