Wat zijn de softwaretrends van dit moment? TypeScript, Rust, C# — en ethiek, zeggen deze profs

Zijn Maand van softwaretrends hier bij Technisch gezienwat betekent dat we onderzoeken wat er is veranderd, wat hetzelfde is gebleven en wat er beter kan in de wereld van software.

In een veld dat voortdurend verandert, wie kan ons beter de ligging van het land vertellen dan degenen die elke dag in de industrie werken? We vroegen een paar van Pittsburgh tech’s meest verbonden over wat ze zien en wat ontluikende technologen zouden moeten leren.

Dit is wat ze ons vertelden.

Wat is momenteel je favoriete programmeertaal en waarom?

Jim Gibbs, mede-oprichter en CEO van het opstarten van parkeersoftware Meter Feeder: Mijn favoriete programmeertaal is degene die werkt. Op dit moment is het TypeScript. Goed ontworpen, TypeScript stelt ons in staat om dezelfde code te gebruiken in de front-end, back-end en database.

Colin Dean, directeur van softwaregemeenschap Code & Supply: Mijn favoriete taal op dit moment is Rust. Ik werk er niet in zoals ik zou willen zijn, maar ik zie het steeds meer momentum krijgen. In de afgelopen paar maanden is het geaccepteerd als een mogelijke taal die wordt ondersteund voor Linux-kernelprogrammering. Dit is een enorme overwinning voor de taal, die in de ontwikkelingsruimte van het besturingssysteem al een te grote populariteit heeft gekregen voor zijn leeftijd. Ik heb RedoxOS een tijdje ondersteund, een volledig nieuw besturingssysteem gebouwd in Rust door een hoofdingenieur achter de Pop_OS! Linux-distributie gepubliceerd door System76, een hardwareleverancier die alleen voor Linux is gevestigd in Denver.

John Lange, directeur en oprichter van coding bootcamp AcademyPGH: Mijn huidige favoriete programmeertaal is C#, maar dat is om egoïstische redenen. .Net 6 is net uitgebracht en tot slot hoef ik geen speciale instellingen voor studenten te doen als ik ze C# leer, ongeacht het type computer dat ze hebben – Mac, Linux, Windows, Intel of M1. Ze werken allemaal gewoon en ik kan meer tijd besteden aan lesgeven en minder tijd aan het oplossen van problemen met de computers van leerlingen. Niet super spannend, maar het maakt mijn leven zeker beter.

Welke softwaretrends heb je gezien?

Jan Lange: Mijn favoriete softwaretrend op dit moment is de pushback die steeds meer mainstream wordt op het gebied van machine learning. Lange tijd werd de schade die machine learning veroorzaakt, zoals het in stand houden van racisme en mensenrechtenschendingen, gezien als een “nou ja, soms moet je wat eieren breken om een ​​omelet te bakken”, maar tegenwoordig lijkt het meer en meer meer mensen erkennen de gevaren van het nemen van beslissingen door algoritmen voor machine learning. Dit is vooral relevant bij zeer grote taalmodellen, die je misschien kent van die chatbot waarvan een Google-technicus beweerde dat hij nog leefde. Lange tijd werd er schijnbaar blind vertrouwen gegeven in machine learning en ik ben blij dat er nu meer mainstream pushback is, in plaats van pushback die als meer marginaal werd gezien toen ML voor het eerst tot stand kwam.

Colin Dean: Ik sluit me aan bij de opmerkingen van John dat discussies over ethiek in het veld een geweldige trend zijn. In het verhaal van vandaag over wat waarschijnlijk AI/ML/ethische problemen zijn, was Bethany Hallam, gemeenteraadslid van Allegheny County, een van de duizenden AirBnB-gebruikers die een bericht ontvangen dat het bedrijf hun account sloot vanwege een criminele geschiedenis. Hallam zat enige tijd in de gevangenis voor een aanklacht wegens bezit… negen jaar geleden. Ik zit in team #EndTheDrugWar; beter doen begint met technologen die weigeren bedrijven in staat te stellen door te gaan met het schaden van mensen, omdat een al te verreikende overheid slachtofferloze misdaden te veel strafbaar heeft gesteld. Helaas, dat is een zeepkist voor een andere keer.

Welke vaardigheden zijn tegenwoordig het belangrijkst voor nieuwe technologen?

Jim Gibbs: De nummer één vaardigheid voor nieuwe technologen is het lezen van de fijne handleiding. Als je eenmaal de tools begrijpt die je gebruikt, wordt het werk een stuk eenvoudiger.

Jan Lange: Ik denk dat een vaardigheid die nuttig zou zijn voor nieuwe technologen om te leren, zou zijn hoe de basisprincipes van computers en bestandssystemen werken. Cloudgebaseerde systemen en telefoon/tablet [operating systems] hebben lang genoeg verdoezeld hoe bestandssystemen werken en hoe computers ze lezen, zodat jonge volwassenen vandaag de dag misschien nooit echt door hun bestandsmappen op hun computer zijn gegaan, of zelfs een mentaal model hebben van hoe ze zouden kunnen werken. Begrijpend dat het niet de computer/het besturingssysteem is die begrijpt wat een afbeelding is of wat een cv is, het is het programma dat naar dat bestand kijkt dat begrijpt hoe het van computerleesbaar naar menselijk leesbaar moet worden vertaald, en verschillende programma’s weten over verschillende typen van bestanden.

Dit is niet erg technische kennis, maar erg handig om mensen te helpen beter te begrijpen wat ze doen. Dit is dezelfde kennis als wanneer je gitaar leert spelen. In het begin leer je de akkoorden van een nummer of drie, en je kunt die drie exacte nummers spelen. Vervolgens leer je de namen van de akkoorden in die liedjes. Plotseling ga je van het kunnen spelen van drie nummers omdat je die nummers kent naar het spelen van bijna elk nummer omdat je de akkoorden kent. Je werd niet beter in gitaar, maar door je betere begrip kun je zoveel meer doen dan voorheen. Hetzelfde geldt voor ongeveer begrijpen hoe computers en bestanden werken.

Colin Dean: Voor mij is een van de belangrijkste vaardigheden voor een nieuwe technoloog het begrijpen van fouten en het rapporteren van problemen. Van taken als “lees de hele foutmelding” tot “gedetailleerde stappen schrijven om het probleem te reproduceren” en eerst enkele van de meest voor de hand liggende oplossingen en foutopsporingsstappen proberen … het is een vaardigheden die ik zou willen dat ik niet zo vaak hoefde te leren . Een persoonlijkheid in de computergeschiedenis, ESR, schreef How to Ask Questions the Smart Way, een baanbrekend werk op het gebied dat ik meer dan 15 jaar geleden las. ESR is een controversieel figuur geworden, maar dit werk en enkele andere eerdere werken uit de jaren ’90 en vroege jaren 2000 waren geweldig. Reductief kan ik mensen leren coderen of een nieuwe technologie gebruiken met bijna oneindig geduld, maar dat geduld wordt op de proef gesteld wanneer mensen proberen uit een onaangename situatie te komen met een minimale hoeveelheid aandacht, zorg, toewijding en duidelijkheid, zelfs als dat situatie is “het programma is gecrasht”.

###

Nu willen we graag van u horen: Wat zijn uw favoriete softwaretrends? Wat denk je dat elke nieuwe technoloog moet weten? E-mail pittsburgh@technical.ly om te delen.


Atiya Irvin-Mitchell is een korpslid van 2022-2023 voor Report for America, een initiatief van The Groundtruth Project dat jonge journalisten koppelt aan lokale redacties. Dit standpunt wordt ondersteund door de Heinz Endowments. -30-

Leave a Reply

Your email address will not be published.